RSS

❤ “Yesterday is a history, tomorrow is a mistery and today is a gift. That’s way it is called ‘present’ - Master Oogway – film Kung fu Panda” ❤

Kreativiti DIY sambut Raya 2017

Aby Adawiah | Friday, June 23, 2017 |

♡ Dua minggu sebelum raya saya hiaskan dinding rumah kayu dengan Wallpaper yang saya beli dengan Zati Deco secara online beli dalam kuantiti 4 roll. Bila pasang memang berkualiti sangat bunga-bungaan timbul uolss.. Tapi sayang 4 roll tak cukup terpaksa tambah beli kat taman tas untuk cover kalau beli online tak sempat weh.. Masa terhad gituu.. Tapi tak siap lagi 2 bahagian maybe sambung lepas raya lah yek..
♡ Okey sekarang saya nak cerita tentang Slip Sofa Instant ini. Seminggu sebelum raya dah pasang slip Sofa ni bila pasang pada sofa tak sepadan seperti buaian..
⇨ Semalam saya jahit bantal kiri kanan untuk nak bagi seimbang slip Sofa yang saya beli instant ini. Pada mulanya tidak dapat diguna sebab tak berapa nak seimbang dan agak keciwaa laa jugak :( tapi saya mencari jalan penyelesaian saya membuat sendiri bantal untuk kiri dan kanan.
♡ Saya cari kain yang tidak digunakan jadi jumpalah kain pelikat adik saya.. Harap dia tak perasan lah hehehe.. Kenapa saya guna kain pelikat? Sebab kain pelikat tebal dan mudah nak jahit.
⇨ Ukuran kain ukur dahulu 39 cm x 39 cm lebihkan kiri kanan dahulu satu inci. Untuk penutup atas lebihkan 1 1/2 inci untuk lipatkan ke dalam.
♡ Cara jahit : untuk bahagian penutup, lipat 1/2 inci ke dalam, lipat lagi pada garisan. jahit dahulu bahagian atas. Mulakan jahit yang baki 1 inci dari arah bawah terus ke atas hingga penutup. Bukakan sedikit untuk masukkan isi dalam bantal.
⇨ Untuk bagi berat bantal kiri dan kanan ini saya cari pakaian lama yang tak pakai jenis lembut. Jika baju kurung gunting tempat keras seperti zip, getah @ manik2. Masukkan yang jenis material soft sahaja. Semalam saya pilih baju kurung lama, jubah, t-shirt, shawl2, tudung bawal. Secara automatik bantal jadi berat. Dah penuhkan isi jahit kelim pada penutup yang telah dibuat tadi. Taaraaa lihat lah seperti contoh ini.
♡ Kepada yang nak dapatkan Slip Sofa & Wallpaper gempakk boleh contact di Fb : Nurizzati Abdul Rauf ya..
⇨ Okeylaa saya nak sambung mengemas menjahit kelim baju n memasak untuk pes menu raya simpan sesiap dalam peti.
Salam sayanggg semuaaa ♡♡

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...