RSS

❤ “Yesterday is a history, tomorrow is a mistery and today is a gift. That’s way it is called ‘present’ - Master Oogway – film Kung fu Panda” ❤

8 Step Untuk Repost di Instagram

Aby Adawiah | Friday, April 21, 2017 |


Atas permintaan pelajar IPM Munshi yang berminat nak CA bantu terangkan step-by-step cara untuk Repost. 

Langkah 1 : Mula-mula sekali buka Play Store taip "Repost for Instagram".

⇨ Pilih seperti di bawah ya. selepas proses muat turun (download). Selepas itu keluar seperti nak buat aplikasi lain.Tak perlu klik Open.


Langkah 2 : Buka Instagram.com @ Aplikasi Intagram yang telah di update di Playstore bagi Samsung @ apa saja jenis Android. Klik IG ⇨ pilih Continue (jika disambungkan dengan Facebook akan keluar seperti ini).


Langkah 3 : Pilih 1 gambar rakan pada FB, kemudian klik titik 3 seperti di atas ⇨  pilih Copy Share URL. Okey pada part ini memang tak nampak apa-apa, sebab Repost dah tukar Format dulu-dulu lain sangat laa ni lain macam di tukar uols.. takpe jangan risau Cikgu Adawiah sedia membantu.

tadi dah Copy URL kan? satu jer jangan was-was heheheheheh.. lihat step lagi..


Langkah 4 : Keluar dari Instagram tadi.. jangan risau Copy URL tadi dah ada yek.. Pilih paparan HP masing-masing cari nama REPOST (lihat contoh). 

Langkah 5 : Apabila klik Repost tadi klik pada perkataan tengah sehingga timbul warna kelabu.


Langkah 6 : Pilih kedudukan Repost. Di sini CA pilih ke ruang kanan. Boleh ubah nak cerah @ gelap. 


Langkah 7 : Keluar arahan seperti di atas terus pilih Open Instagram klik anak panah biru atas sekali pada perkataan New Post ⇨. Tukar kecerahan gambar mengikut pilihan. Jika tak nak buat perubahan nak gambar original klik ⇨ Next. 


Langkah 8 : Di ruang "Write a caption itu press pada skrin HP untuk pilih PASTE. Jika nak sambungkan terus ke Facebook pilih di ruang Share pilih Facebook @ Twitter.

Akhir sekali klik SHARE.. Done your Repost. Selamat Mencuba sayang-sayang semua cewahhh .. Tulis Dari Hati..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Solekan ke Pejabat 10 Minit. Siap!

Aby Adawiah | Friday, April 21, 2017 |

Assalamualaikum semua.. Pagi ini CA nak review satu produk mesra wudhuk iaitu mekap yang bersesuaian ke pejabat. Di sini CA memilih 5 jenis alat mekap. Dalam tempoh 10 minit sahaja selesai. Pakai ikut urutan ye.. Sebelum itu spray wajah menggunakan air mawar by NHS supaya nampak segar barulah diikuti alat mekap di bawah.

1) Glowing DD Moist Cake 
2) Shining Mineral Blusher
3) Miracle Eye Liner
4) Perfect Long Lash Mascara
5) Pearl Magic Lipstick

Untuk tutorial mekap saya tak buat lah sebab dah ramai orang buat di youtube taip sahaja solekan simple ke pejabat nahh pilih saja tutorial bervideo tersebut gantikan dengan produk nurrasya yang mampu milik untuk semua paling penting tiada bahan terlarang.

Alhamdulillah selepas pakai rasa glowing & bibir rasa nyaman sebab ditambah collagen gitu yang merawat bibir supaya lebih baik. Mascara + Eye Liner wajib pakai kalau tak pucat wajah i you all hehehee

Lihat hasil di bawah snap tanpa filter ye.. Camera biasa sahaja.

Untuk nak dapatkan produk boleh contact Maira (019-939 7259) @ layari www.mairanasir.blogspot.my


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sambal Sotong + Garam Masakan NUR

Aby Adawiah | Monday, April 17, 2017 |

☆Hari ini kebetulan cuti masak simple aje lah.. Simple2 pon sejam jugak masak maklumlah bukan amatur hehehee.. Masak nasi + sambal sotong + ikan goreng + sup kangkung (suker benor sup ini walaupon orang dalam rumah ni tak berapa gemor kih3..
.
⇨Hari ni buat sambal sotong simple.. Paling penting Garam Masakan Himalaya #GaramNUR uols..
.
⇨Hanya guna bahan tumis serangkai (bawang putih, bawang merah & halia) ditambah pes cili giling Adabi 3 sudu, Sos tomato, sos cili siap.
.
⇨Lagipon baru nak berjinak-jinak masuk dapur kembali. Bercadang jugak nak ke kelas masakan + jahitan. InsyaAllah.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Contest April by CA Adawiah

Aby Adawiah | Friday, April 14, 2017 |

🌼🌼 CA Adawiah adalah Admin page Rahsia Sihat Ceria by Nurhimalayansalt nak beri TOPUP percuma. Syarat nak join contest ini LIKE & SHARE posting ini serta COMMENT "Saya Nak Topup" di ruangan komen page ini sahaja di kira SAH oleh admin.

🌼🌼Komen yang terakhir setelah CA sebagai admin taip "Nah Topup Percuma Sempena April 2017" Itu lah dikira pemenang (RM10).

🌼🌼Tamat Contest adalah 100% secara rawak. Jadi uols jangan tunggu malam baru nak komen. Mana tau rezeki topup anda kan? Sempena Jumaat Admin nak bersedekah.

🌼🌼CA sebagai Admin ucapkan selamat mencuba!

www.nurhimalayansalt.com

#GaramNUR #MandianTerapi #SihatCeriaBahagia

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Patahnya Sebelah Sayap

Aby Adawiah | Friday, April 14, 2017 |


Pagi semalam kaki tak boleh berjalan rasa macam patahnya sebelah sayap cewaaah dah lah ada temu janji kelas di UTC & Wisma Sri Pahang jam 10 pagi. Jadi tanpa berlengah kebetulan saya ada lagi baki #GaramNUR saya rendam kaki lebih kurang 1 jam bermula jam 7 pagi hingga jam 8 pagi sambil tengok MHI 2-2 dapat Info dapat sihat pon dapat. Kalau tak saya sebagai Guru Komputer Personal terpaksalah batal kelas sebab sakit sangat kaki lenguh terbako punyer.. Demi memberi ilmu kepada pelajar saya harus sihat dulu.
.
Alhamdulillah haa semalam berjalan sampai malam uols ke Jaman Tory terus menikmati ikan patin bakar sampai sekarang terasa di tekak gituu. Kalau kaki tak boleh berjalan, hidup tak lagi bermaknaaaa.. ~~~~~~ cia cia cia kata anak muda lor nim.. Jenis memang tak boleh duduk diam tu badan I kurus ahahaha underweight lagii youu..
.
Hari ini belah pagi sambung rendam kaki sambil tengok CJWowShop sebab nak belajar sesuatu ST (Storytelling) dia hehehe. Kali ini rendam lama sedikit 1 jam setengah lepas tu mandi dengan Mandian Terapi.. Rasa macam nak tidur tadi tak jadi uolss rasa segar & bersemangat baru lah rasa nak sambung research kat komputer. Hari ini tiada kelas jadi suri rumah laa yekk baju banyak tak berbasuh kih3 basuh 3 minggu sekali kalau dah kawen buat perangai macam ni mau kene maki dengan tok laki ni.. Haha..
.
Nak baca lanjut mengenai Lenguh-lenguh kaki? Haa klik sini naaa >> https://goo.gl/9cDt6O tak rugi baca tambah ilmu.
.
Banyak sangat kelebihan Mandian Terapi + Rendaman kaki Garam Nur ni kalau tak caya boleh Google taip "#GaramNUR" pilih images ajer.. Haa banyak pilihan gambar kan?

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Jaman Tory Pilihan Keluarga

Aby Adawiah | Thursday, April 13, 2017 |

💨💨Alhamdulillah bawak mak & adik beradik makan berlima kat #JamanTory Indera Mahkota 2.. Memang kena dengan tagline #SedakWeh orang pon ramai mujur ada meja kosong dekat dengan cashier.. Berbaloi-baloi tunggu kesedapan ikan patin bakar + masak lemak daging salai..cuma next ulam-ulaman perlu ditambah lagi sebab pedas kehabisan ulaman..👀👀
.
Ditambah dengan alunan melodi #Dilwale makin rancak makan bersilang wehh. Kena ambil nasi tambah pulak.. Mak siap kata menu orang dulu-dulu ni mak memuji sedapp betul.. Biasa makan di sini time siang ni first time makan waktu malam 😍😍
.
Semoga JT maju jaya! 👏👏👏
.
@tourismmalaysiapahang
@jamantoryresepi @jaman_tory_resepi
@jamantorysignatures
@visitpahang2017
@tourismpahang
.
#jamantoryresepi #visitpahang2017 #tourismpahang
#hogohpahanghogoh #tourismmalaysia #jamantory

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sesi Kelas Personal UTC & Pejabat Menteri Besar

Aby Adawiah | Thursday, April 13, 2017 |

⇨Alhamdulillah hari ini selesai bersama kelas di UTC bersama Yah jam 10-12 untuk program Excel.

Yah orang pertama yang mempelajari Format Baru MS Excel (60% perubahan yang asal). Hari ini pelajari Setting format GST, Bina Invoice & Kira Gaji Formula KWSP (Vlookup)

⇨ Sambung pula sesi petang di Pejabat Menteri Besar bersama Fara. Hari ini pelajari MS Word Setting format Aturcara Majlis & Kertas Cadangan dengan menggunakan format Repeat Header Row.

www.komputerkuantan.com

#CAAdawiah #GuruMsOffice #ServisMengajarKomputer

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kiraan Tangga Gaji by VLOOKUP

Aby Adawiah | Tuesday, April 11, 2017 |



Assalamualaikum.. Atas permintaan pekerja di sektor pejabat meminta CA create sesuatu Formula untuk mengisi rekod Tangga Gaji mengikut kiraan potongan KWSP di dalam program Ms EXcel untuk itu CA telah membuat sedikit Reseach mengenai penggunaan Vlookup ini.


Sebelum itu kita perlu tahu Apa Itu Vlookup? Klik Link ini.

Turut membantu di carian Youtube di Cara Setting Vlookup << Klik link ini juga biasalah yang rajin buat tutorial MS Office ni selalunya di dalam Bahasa Indonesia.

Bina Table taipkan seperti biasa. Kosongkan ruangan Majikan, Pekerja & Jumlah. Dapatkan JUMLAH dengan memilih Sum untuk Majikan + Pekerja.

Majikan :

1. C13 merupakan lookup_value, atau nilai yang ingin di cari untuk mencari rekod Potongan Majikan.

2. B4 hingga D9 (disorot menggunakan warna hijau di dalam Table) merupakan table_array, atau rentang tempat nilai pencarian berada.

3. 2 merupakan col_index_num, atau nombor kolom dalam table_array yang berisi nilai kembali. Dalam contoh ini, kolom kedua dalam sel Table adalah Majikan, jadi output rumus tersebut merupakan nilai dari column Jumlah Gaji.

4. Output rumus VLOOKUP adalah 107.00, Jumlah Gaji dari Potongan Gaji.

Formula =VLOOKUP(B13,B$4:D$9,2)

Pekerja :

1. D13 merupakan lookup_value, atau nilai yang ingin di cari untuk mencari rekod Potongan Pekerja.

2. B4 hingga D9 (disorot menggunakan warna hijau di dalam Table) merupakan table_array, atau rentang tempat nilai pencarian berada.

3. 3 merupakan col_index_num, atau nombor kolom dalam table_array yang berisi nilai kembali. Dalam contoh ini, kolom ketiga dalam sel Table adalah Pekerja, jadi output rumus tersebut merupakan nilai dari column Jumlah Gaji.

4. Output rumus VLOOKUP adalah 88.00, Jumlah Gaji dari Potongan Gaji.


Formula =VLOOKUP(B13,B$4:D$9,3)

Blog Rasmi MS Office : www.komputerkuantan.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kursus E-Usahawan | RTC Pekan

Aby Adawiah | Saturday, April 08, 2017 |

☆☆ Assalamualaikum & Selamat Malam!  ☆☆
.
Alhamdulillah pagi tadi bermula jam 9 - 5 selesai menuntut ilmu di RTC Pekan.
.
Tarikh : 08 April 2017 (Sabtu)
Lokasi : Bilik Latihan RTC Kuala Pahang, Pekan (Berhampiran dengan UMP Pekan)
Trainer Name : Mohd Kamal Annuar (Trainer Code : TB043)
.
Hari ini saya terpaksa batalkan kelas komputer dengan peserta dari Balok & IM14 syukur mereka memahami. Disamping kita memberikan ilmu kepada orang kita juga harus berilmu.
.
Tumpang dengan kawan kak Nai yang sudi tumpangkan ke sana syukur alhamdulillah. Saya dah tak boleh drive jauh-jauh hehehe saya perlukan driver hihi..

Modul pembelajaran hari ini seperti di bawah :

TEROKAI ILMU PERNIAGAAN DIGITAL BERSAMA E-USAHAWAN
.
Antara yang telah pelajari di dalam kursus ini hari ini :
1. MIndset Bisnes
2. SEO
3. Cara Close Sale menggunakan Whatsapp dan Lain2
4. Facebook for Business
5. IG for Business
.
♡♡Komen : Alhamdulillah kursus hari ini saya ibaratkan ulang kaji berkaitan FB Page, WhatsApp & IG. Banyak soalan yang saya nak tanya terjawab tak sia-sia saya duduk depan sekali terus dapat bertanya soalan yang bersarang di minda. .
Sebelum ni saya tak yakin nak buat fbads create ad tu saya hanya tahu buat boost post untuk 3 hari dengan bayaran minima untuk servis kelas komputer saya. Punya lah ragu-ragu sebab tak yakin sebelum ni kelas ramai-ramai saya tak berapa mahir dalam bab seperti ini. Untuk kelas hari ini saya dah nampak jalan tu heheh...♡♡
.
#CAAdawiah #GuruMsOffice #ServisMengajarKomputer

www.komputerkuantan.com

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...