RSS

❤ “Yesterday is a history, tomorrow is a mistery and today is a gift. That’s way it is called ‘present’ - Master Oogway – film Kung fu Panda” ❤

Resepi Ikan Tongkol Masak Kari

Aby Adawiah | Saturday, March 25, 2017 |



Bahan Utama :
===========
4 ketil besar ikan tongkol warna putih
Bahan kisar :
==========
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
Bahan Tumis :
===========
1/2 bawang besar
2 ulas bawang putih
1 paket kecil rempah tumis
1 sudu kecil udang kering
1 tangkai kecil daun kari 
1 paket Kari Ikan Adabi (bancuh dengan air panas)
1 sudu kecil halba campur
2 sudu cili giling Adabi
Bahan Akhir :
===========
6 biji bendi (potong hujung)
3 biji cili hijau (hiris kasar)
2 biji tomato (hiris 4)
1 kotak kecil santan @ 200ml (jenama KARA)
1 sudu GaramNUR & 1 sudu Gula Perang
CARA-CARA :
1. Cuci bersih dulu ikan tongkol. Sementara nak siap bahan-bahan lain rendam dalam 15 minit bersama 4 keping asam gelugor yg gunting halus. Saya sengaja ubah ikut selera sendiri. Tips ni akan membuatkan ikan rasa lembut. Ikan tongkol badannya warna putih mengikut kajian rasa lebih lembut berbanding warna hitam. Haa buat research dulu sebelum masak gituu..
2. Blender bahan kisar. Potong kecil supaya hancur semasa blender. Tambah dengan sedikit sahaja air. Anggar lepas laa nak blender tuu jangan sikit sangat nanti tak hancur.
3. Panaskan dulu kuali (jenis non-stick sesuai orang yang baru nak belajar masak sebab x lekat). Isi sedikit dahulu minyak dah panas baru masuk bahan tumis (halba campur, bawang besar, bawang putih, rempah tumis, udang kering & daun kari) dah garing baru masuk rempah kari yang di tambah dengan air panas.
Tambah sedikit lagi minyak masak. Rempah agak-agak garing sedikit masukkan cili giling tunggu sekejap sehingga pecah minyak. Masukkan ikan dalam 2 minit palingkan atas bawah. Ini tips mak saya katanya ikan akan mesra kalau buat macam ni. Kecilkan api saya guna dapur elektrik senang sikit nak jaga.
3. Tukar ke periuk pulak sebab saya lebih suka masak begini tambah 2 cawan air masak hingga mendidih lebih kurang 8 minit. Dah mendidih isi santan kotak kacau supaya tak berketul-ketul lebih kurang suhu sederhana dalam 5 minit. Selepas mendidih kuah nampak agak pekat.
4. Tambah bahan Akhir cili hijau, bendi & tomato dalam 2 minit suhu sederhana. Off button & Tutup suis elektrik.
5. Perasakan dengan Garam Organik & gula perang. Ini RAHSIA resepi ini sebenarnya.. Ops! Haa camno nak dapatkan? Meh baca dulu di link bawah ini.
6. Masukkan dalam mangkuk hidangan. Asingkan bahan tumis seperti asam keping, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga). Tips : untuk mengurangkan pahit dalam kuah.
=====================================
garam masakan by Nur Himalayan Salt adalah 100% organik dan asli dari pergunungan himalaya,  mempunyai 84 mineral dan vitamin.
.
 menjadikan masakan lebih sedap dan berkhasiat dan masakan lambat basi.
.
#garammasakan #nurhimalayansalt

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

♧Jodoh, Rezeki & Ajal Maut ♧

Aby Adawiah | Thursday, March 23, 2017 |


3 rahsia yang ditutup rapat-rapat adalah:

1. Jodoh ♡
Takde siapa tahu siapa jodoh kita dan boleh tentukan siapa jodoh kita. Tak guna kita fikir sedalam-dalamnya macam mana berjumpa jodoh dan bila berjumpa jodoh. Kenapa eh? Lagi banyak kita fikir lagi pening dan lost lah kita. 

Kenapa eh? Jodoh itu rahsia yang ditutup rapat-rapat. Oleh sebab itu, banyak berdoa pada Allah dan yakinlah bahawa jodoh yang ditentukanNya pasti yang terbaik dan pada masa yang kita dah bersedia dan mampu memikul tanggungjawab rumahtangga. 

Setiap hari sedekahkan al-fatihah dan doa yang terbaik buat bakal jodoh. Jadilah yang solehah, dapatlah nanti suami yang soleh. Yang dah bertemu jodoh, peliharalah ia dengan iman dan ihsan. Hiaskan perkahwinan itu dengan kasih sayang.


2. Rezeki ☆

Rezeki pun rahsia yang ditutup rapat-rapat. Ada orang cacat tubuh badan dan derianya tapi, mampu membina empayar yang besar. Ada orang usaha satu hari, esok dah berjaya. Belajar main-main tapi result gempak. Baca sekali dah hafal and faham. Ada orang sempurna tubuh badan, satu kerja pun susah nak buat.

Ada orang pula kerja bagai nak gila, masih sama. Belajar pagi petang siang malam, result biasa2. Baca berpuluh puluh kali pun susah nak faham. Kejayaan,keluarga, harta, ketenangan dan banyak lagi adalah rahsia Allah. Sebab tu bila kita rasa kita boleh menentukan rezeki kita, otak boleh jadi gila dan rasa nak pecah. 

Bila kita rasa kita boleh tentukan rezeki kita, hati tak tenang dan selalu dalam kerisauan. Rezeki kita, Allah yang tentukan. Yakin lah orang berusaha pasti berjaya. Hidup susah itu bukan selamanya.Orang bijaksana belajar daripada kesalahan. Orang bersyukur tenang hatinya. 

Rezeki itukan rahsia Allah. Apa yang kita dapat hari ini adalah yang terbaik untuk membersihkan hati dan selalu bersyukur.


3. Ajal maut.♤

Sakit bukan punca meninggal dunia. Ada orang sakit kronik, hidup bertahun-tahun. Ada yang sihat walafiat, meninggal dalam tidur. Hidup mati itu rahsia Allah yang ditutup rapat-rapat. Selagi hidup, usahalah menjaga kesihatan dan kehidupan yang dipinjamkan Allah dengan bersungguh-sungguh kerana pastinya ajal akan menjemput di mana sahaja dan pada bila-bila masa. 

Fikirkan kematian dan dosa sudah cukup untuk buatkan kita menjadi insaf kerana syurga dan neraka itu benar. Semoga diberikan pengakhiran yang terbaik di syurga.

Kredit : Syarifah Balkish ♧♧

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

INGAT MANDI, INGAT THERAPY SALT

Aby Adawiah | Wednesday, March 22, 2017 |

📌 Dulu badan selalu penat tak bermaya. Time petang dah tak boleh buat apa, hilang tenaga. Mood pun tak ok . lepas amalkan mandian therapy alhamdulillah saya cergas dan bertenaga. Time kerja selalu ada idea yang best-best. Tengs therapy salt – Cik Ziera Pahang.
.
📌 Alhamdulillah dengan therapy salt kaki saya yang lenguh-lenguh dah boleh berjalan seperti biasa ,  masa solat nak duduk tahiyat akhir dah ok – Puan Sarimah, Sabah.
.
📌 Mood dah ok.. Dah xmarah2 Anak demam.. Aini mandikan dan jelumkan anak dgn air campur garam tu.. Suhu turun.. Alhamdulillah – Puan Ainie Selangor
.
📌 setakat ni dh 3 kali sy sempat cuba Therapy Salt Lavender. selepas mandi rasa selesa. badan pun rasa fresh jaa. – Raja Irwan Kedah.
.
💝 Therapy salt adalah mandian dan rendaman kaki yang mempunyai 3 aroma lavender, lemon, rose dan di ekstrak dengan garam himalaya premium rock salt, powder salt, lavender, minyak pati aromaterapi, herba water dan doa pilihan.
.
❓ Siapa yang boleh guna therapy salt
Seawal usia bayi hingga warga emas
.
✔ Cara bancuh therapy salt.
.
🌸 bahan – bahan :.
2 sudu / segenggam / setengah penutup garam mandian  Therapy Salt boleh pilih lavender, lemon atau rose.
.
5 liter air biasa / suam / ais.
.
🌸 cara membuat :
1.  Masukkan therapy salt ke dalam baldi berisi air & larutkan.
2.  Mandi pada bilasan terakhir. setelah badan dibersihkan. dan lap dengan tuala. Ok siap
.
P/S : untuk mudah mandi garam therapy, standby mandian therapy salt buat stock simpan dalam bekas berisi air. nak mandi bancuh lagi cukupkan 5 liter air.
.
✔ kelebihan mandi therapy salt : badan kembali segar. bertenaga. seimbangkan suhu badan, melancarkan perjalanan darah. kulit sihat & awet muda. boleh juga dibuat rendaman kaki. menghilangkan bau peluh kaki. lenguh dan kaki lebih sihat. Insya Allah.
.
🔈 PROMO MAC 2017
🚚 termasuk kos penghantaran.
.
📦 2 jar x 400 gram therapy salt
harga asal rm65.80
semenanjung rm50 (jimat 15.80)
.
📦 2 jar x 400 gram therapy salt
harga asal rm70.80
sabah & sarawak rm55 (jimat 15.80)
.
🔈 PROMO  tamat esok
bermula 16 hingga 23 Mac 2017.
.
📱 Reply WhatsApp 9 pagi - 6 petang
+6014 297 9545
.
🌸 #nurhimalayansalt #therapysalt ekstrak #garamhimalaya premium #rocksalt #powdersalt #lavender #essentialoil #herbalwater & #doa terpilih.
.
💯 #homemade #organic #natural keluarga #garambukit #smile #beauty #healthy

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

♧Tips Hilangkan Aura Penat di Bilik ♡

Aby Adawiah | Friday, March 17, 2017 |

Ambil satu bekas kaca biasa dapat kalau pi majlis kawen orang tu kan.. Ambil dua sudu Garam Himalaya Mandian Terapi letak dalam botol kaca isi di tepi pintu bilik anda. Pastikan tersorok sedikit supaya tak terlanggar maklumlah jenis kaki gajah kan semua benda nak tersepak hihi..itu CA laa tu.

Tips ini membuatkan ruang bilik kita yang asal rasa penat jer masuk terus rasa ceria. Kalau buat mandian lagilah cepat hilangkan penat di badan. Nantikan tips seterusnya dari CA cara hilangkan penat di badan.

P/s : Bekas biskut gula-gula ni nak dikosongkan.. jadi CA makan biskut ajer gula-gula tinggal. Nampak x perbezaan antara orang tua & orang muda makan ahaks!

Kemudian jangan lupa isi air dalam bekas supaya dapat serap kekotoran udara. Air isi tinggi paras garam. Kelebihan : Bilik akan lebih segar. Bangun tidur rasa ceriaa bahagiaa.. Yang paling best bila kita hidu bau aroma terapi youu 😍😍

#TipsCeria #TipsComel #TipsCantik #CeriaBahagia #TerapiSalt

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cinta Tidak Selalu Bersama Jodoh..

Aby Adawiah | Wednesday, March 15, 2017 |

♥♥░(¯`:´¯)░♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
.(¯`•.\|/.•´¯) 
(`.(۞).•´¯)(¯`:´¯) 
 (_.•´/|\`•._)(¯ `•.\|/.•´¯)  
  (_.:._)░░(¯`..(۞).•´¯) 
░░♥░ (¯`:´¯)(_.•´/|\`._) 
♥░.(¯ `.\|/.•´¯)::(_.:._) 
 (¯ `•.(۞).•´¯) 
 (_.•´/|\`._)  ♥♥
 ♥░ (_.:._)´.♥♥

Tiada kasih yang lebih manis daripada kasih cinta dan tiada kasih yang lebih ngeri daripada putus cinta. Orang yang putus cinta sering kali berakhir dengan air mata.


Cinta yang tidak berbalas itu bagaikan layang-layang putus talinya.Soal cinta adalah soal hati. Ia juga soal jodoh. Manusia hanya merancang tapi Tuhan yang menentukan jodoh kita. Soal hati tiada undang-undang. Apatah lagi paksaan.

1.  Sejauh dan sedalam mana pun cinta kita terhadap orang, kalau ia tidak berbalas, sukar untuk mengakhirinya dengan perkahwinan.

2.  Cinta tidak selalu bersama jodoh tetapi jodoh selalu bersama cinta.

3.  Kahwini orang yang lebih mencintai diri kita daripada kita mencintai diri orang lain. Itu lebih baik daripada mengahwini orang yang kita cintai tapi tidak menyintai diri kita kerana adalah lebih mudah mengubah pendirian kita sendiri daripada mengubah pendirian orang lain

4.  Melupakan seseorang yang disayangi amat sukar maka lakukan Istikharah.

5.  Cinta akan hidup bersama dengan waktu, apabila waktu itu mati, maka matilah cinta itu.
Cinta sejati ialah apabila kita masih mampu tersenyum, sambil mendoakan kebahagiaan untuknya walaupun jika terpaksa melepaskannya pergi.

.......#########
.....#############
...###############
..#################..................###
..##################..........#########
.......#################......#############
.......################..###############
.........################################
...........###############################
..............############################
................#########################
..................######################
....................###################
......................#################
........................##############
...........................###########
.............................#########
...............................#######♥ Jika kita mencintai seseorang, 
.................................#####♥  kita akan sentiasa mendoakannya
...................................###♥   walaupun dia tidak berada di sisi kita.
.....................................#♥    Carilah Cinta yang membahagiakan bukan cinta air mata..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Selamat Hari Wanita

Aby Adawiah | Wednesday, March 08, 2017 |

Sempena 08 03 2017 Selamat Hari Wanita untuk semua wanita hebat di luar sana. 

Dalam hidup cabaran sentiasa ada selagi kita bernyawa. Untuk itu apabila saya rasa untuk lebih bersemangat saya akan dengar lagu Sebelah Jiwaku dari Jac sambil membuat senaman ringan.

Lirik ini sebenarnya memberi kekuatan untuk kita supaya kita tidak terlalu berharap dengan dengan orang lain. Sebagai wanita kita harus lebih berdikari. 

Lagu ini juga sesuai untuk senaman ringan. Bagi saya lah tak tau lah orang lain kan? Nak dengar pi bukak Youtube yek taip Sebelah Jiwaku = Jaclyn Victor. Mari kita lihat lirik lagu penuh semangat bagi yang rasa lemah longlai sesuai amaatt awookk.. Part kedua tu kalau dengar terus bersemangat..

"Ketika kau ucap kata selamat tinggal

Ku sangka diriku kan hancur oh oh

Nestapa menyiksa membuat aku sedar

Hanya ku yang bisa mengubah arah hidup


Lihatlah lihatlah aku buktikan padamu

Walaupun ku jatuh tapi tak tersungkur

Biarkan biarkan ku berdiri sendiri

Kerana ku yakin masih lagi mampu

Bernyawa dengan sebelah jiwaku


Ku tahu kau mahu melihat aku sugul

Tapi tak akan ku menzahirkannya oh oh

Meskipun hatiku berderai bagai kaca

Ku kutip serpihannya dan cantumkan semula


Takkan ku biarkan mata mengalirkan air mata kecewa

Kini ku berani lebih berdikari


Bernyawa dengan sebelah jiwaku

Bernyawa dengan sebelah jiwaku"


Kredit : http://iliriklagu.net/


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bina Link Pendek Untuk Facebook & Instagram

Aby Adawiah | Monday, March 06, 2017 |

Hari ini saya ingin membuat satu Tutorial untuk memudahkan kita mengisi nombor telefon kita dalam bentuk link (timbul warna biru) untuk kita memudahkan customer menghubungi kita tanpa menyalin nombor WhatsApp kita. Saya akan ajar Step WhatsApp, Step Facebook & Step Instagram. Saya dah cuba itu saya share untuk berkongsi ilmu dengan semua orang al maklumlah Cikgu Komputer tuu hehe.. 

Step WhatApps :

Ada beberapa cara, cara 1 : kita nak hanya beri nombor WhatsApp sahaja.

Cara 2 : Kita nak dia terus WhatsApp kita dengan terus ada perkataan yang berjarak.
Taip setiap perkataan asal : Berminat nak ikuti kelas komputer

Tambah %20 bertujuan untuk jarak
Saya dah cuba hasilnya seperti ini : 


Buka Google taip : Google Shortener Link
pilih seperti ini atau lebih mudah ini linknya : https://goo.gl/

Copy teks awal yang kita bina cara 1 @ cara 2 Klik Paste pada kekotak >> pilih SHORTEN URL.


Hasilnya seperti di bawah >> Copy perkataan atas dahulu contoh : goo.gl/y7kh2a
Dah dapat link jangan lupa test dulu.. 


Setelah kita klik link yang kita dapat >> tekan pada link garisan biru tu goo.gl/y7kh2a.

Inilah hasilnya.. Untuk lebih happy berwasap tukarlah keyboard.. haa saya pilih warna-warna pastel lembut penuh cinta gitu..hihi Dah jumpa step tu moh kita ke step selanjutnya >>


Step Facebook :

Buka Akaun Facebook, lihat seperti paparan FB saya ada di tengah-tengah ada goo.gl/y7kh2a. Haa.. yang nilah orang akan terus boleh klik. Sebab kalau isi nombor telefon tak terpapar pon kan? so alternatifnya buat link seperti website.

Buka paparan FB masing-masing >> pilih Update Info (betul-betul bawah nama kita). Maaf takdapat bulatkan sebab baru instal semula Tablet. App untuk bulatkan tu tak donlod lagi hehe..untuk memudahkan saya pilih highlight warna kuning menyerlah gituu uols..


Cari >> Contact Info


Pilih yang bawah sekali Website >> pilih Add Website >> 
Paste link google yang kita buat tadi klik >> Save. Moh kita beralih ke step terakhir.


Step Instagram :

Buka Instagram. Ini paparan IG saya yang telah disambungkan dengan Page. Buka IG >> pilih Edit Profile


lihat di bawah pada baris ketiga ada link Google yang saya tambah.. haa kat situ lah paste link yang ada berjaya buat pada step Whatsapp di atas >> kemudian Save seperti biasa. Sebaiknya pada IG kita tambahkan nombor telefon @ Emel pada part terakhir Edit Profile kita. Selamat Mencuba! 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...