RSS

❤ “Yesterday is a history, tomorrow is a mistery and today is a gift. That’s way it is called ‘present’ - Master Oogway – film Kung fu Panda” ❤

Panduan Pakaian Hari Jumaat

Aby Adawiah | Friday, February 24, 2017 |

Bismillah.
.
➤ PANDUAN WARNA PAKAIAN.
.
 
 Hari Jumaat
.
 
 Warna Pakaian Harian : Hijau
.
 
 Psikologi Warna : Hijau adalah warna ilmu, fakta dan kehidupan yang sentiasa hidup atas ilmu dan muhasabah diri.
.
#NurHimalayanSalt #MotivasiNUR.
#Jumaat #Warna #Hijau  #Share

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Panduan Pakaian Hari Khamis

Aby Adawiah | Thursday, February 23, 2017 |

Bismillah.
.
 ➤ PANDUAN WARNA PAKAIAN.
.
 ➤ Hari Khamis.
.
 ➤ Warna Pakaian Harian : Kuning & Oren
.
 ➤ Psikologi Warna : Kuning pada waktu pagi adalah kreativiti dan oren pada waktu petang adalah keinginan dan cita-cita.
.
#NurHimalayanSalt #MotivasiNUR.
#Khamis #Warna #Kuning #Oren #Share

 Baru selesai mengajar kelas personal di UTC 10-12 bersama Yah. Alhamdulillah untuk sesi yang ketiga.
WA 01113376462

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cadar Queen + Sarung Bantal + Bantal Peluk by CA Adawiah

Aby Adawiah | Saturday, February 18, 2017 |


Hari ini baru berkesempatan nak uplod dekat blog cara-cara menjahit Cadar Queen rata-rata saya klik link di blog semuanya banyak buat jenis Cadar Single sahaja terpaksa laa saya ubah mengikuti kreativiti saya sendiri dalam tempoh 3 jam Cadar Queen terhasil.

Sempena hujung tahun Jakel membuat tawaran separuh harga saya beli 6 meter untuk 4 biji bantal + 2 biji bantal peluk + 2 biji bantal kecil (upin ipin) + sampul toto baby. Total saya beli hari tu dalam RM 70. Berbaloi-baloi sebab selesa seronok nak tido daripada beli siap setiap hari perlu betulkan kedudukan cadar. Sekarang jimat masa. Saya ni jenis cerewet sedikit elok amaat laa buat sendiri sebab beli siap kain dia rasa panas hihi.

Sebelum itu kita perlu kenal pasti ukuran yang dikehendaki. Mengikut kata designer, Miss Linda Jika ukuran cm ukuran itu dibahagi kepada 2.54 untuk mendapatkan kiraan yang paling tepat.

>> Saiz Standard : Katil King = 183 cm × 191 cm (72.5 x 75.2)
>> Saiz Standard : Katil Queen : 152 cm × 191 cm (59.85 x 75.2)
>> Saiz Standard : Katil Single = 107 cm × 191 cm (42.13 x 75.2)

Barang yang perlu disediakan : 1) kain cotton pilihan sendiri 2) benang warna kesukaan 3) getah pinggang buat baju kurung 2 meter.

LANGKAH SATU :

Beli Kain cotton yang lembut. Sebaiknya kain Japanese cotton bidang 93”. Ambil ukuran tilam : [ Ukuran Panjang  | Lebar Tilam | Tebal Tilam ]. Ukuran saya tilam queen : Ukuran Panjang -74”- x Lebar Tilam -60”- x Tebal Tilam -6”-.

LANGKAH DUA :

Semasa memotong kain : Potong kain panjang dan lebar di setiap sisi dengan penambahan tebal tilam 6 + 1” . Contohnya panjang (74” + 7” atas + 7” bawah) =88” lebar (60” + 7” kiri + 7” kanan) = 74”.

LANGKAH TIGA :

Tandakan  guna pembaris sesiku L untuk kiraan kekotak sama saiz 7” berbentuk kotak segiempat sama di setiap penjuru kain. Gunting yang telah ditandakan. Jia tidak yakin atau pertama kali menggunting cadar, cari kain perca gunting seperti kiraan 5” jahit sembat. Dah yakin baru gunting pada kain sebenar (saya laa tuu yang buat gitu hari tuu rugi woo kalau silap gunting). Setelah dah gunting, sambung 4 penjuru untuk penutup sarung tilam. Jahit kelim sepenuhnya @ boleh jahit tepi.. saya malas nak hantar jahit tepi saya rajinkan diri menjahit kelim supaya jahitan tak berbulu nanti. Part ni lah yang paling lama sebab malas anta kedai..

LANGKAH EMPAT :

Potong getah yang orang selalu buat kain pasang tuu.. ukuran saya adjust nak bagi lagi kemas saya pilih 14” so 14 x 4 keping ya.. bajet dalam 2 meter.. selepas dah potong, getah lipat 2 tanda dengan kapur, dan pinkan ditengah-tengah jahitan penjuru tadi. Ukur 13” di sebelah kanan dan 13” di sebelah kiri dan pinkan hujung getah. Jahit hujung kedua-dua penjuru getah untuk memudahkan jahitan tengah nanti. Setting pada mesin jahitan Zig Zag nombor 4. Tarik dan jahit macam nak jahit kain baju kurung. Saya guna Singer dengan tagline “Menawan Keluarga Bahagia” tak sia-sia saya beli dengan harga 700 dah 3 tahun alhamdulillah masih baik.. dengan syarat jangan banyak tangan hahaha. Dah siap! Moh kita beralih ke cara membuat Sarung Bantal Standard Cara CA.




LANGKAH LIMA :

Sarung Bantal : Gunting kain dengan kain dilipat dua dengan ukuran 28.5 x 20. Jahit kelim hujung & hujung sarung bantal kiraan 20”. Kira panjang bantal 27”. Lebihkan keluar 2 ½ untuk penutup bantal. Untuk jahitan akhir, lipat sedikit ke dalam ½ inci (lihat gambar). Bawa penutup 2 ½ inci ke bawah pinkan berdekatan lipatan ½ inci yang telah dilipat sedikit. Akhir sekali jahit terus ke bawah & ulang bahagian sebelah lagi.

[Jahit Zig Zag]


LANGKAH ENAM :

Sarung Bantal Peluk : Gunting kain dengan kain dilipat dua dengan ukuran 36 x 14.5. Jahit satu sahaja kelim hujung & hujung sarung bantal kiraan 14.5”. buatkan tali untuk diikat dengan ukuran 34” (cari hujung kain yang tak berbulu tu ajer hihi). Untuk membuat sedikit kelainan, bahagian hujung satu lagi saya mencari cawan berbentuk bulat lalu saya menjahit jelulur keliling baru ditindih pada jahitan mesin. Kat mana-mana pasaran pon takde jual uols. Itu sebab kalau kita jahit sendiri kepuasan sebenar dirasai cewahhh.. Menjahit Dari Hati Menjahit With Imaaan.. pinjam tagline dari Chef Arab tersohor.


[Bantal Saiz Standard]

[Tanda Pada Tengah-tengah untuk dapatkan Sama Rata]

[Cara Lipatan Semasa Nak Jahit]

[Jelulur Pada Bantal Peluk]

Tujuan posting ini untuk simpanan saya yang pelupa ni ahahaha.. kalau tulis kat kertas sokmo hilang lalu saya paksakan ingatan saya untuk ingat step yang pernah saya buat bulan Januari 2017 sebab next nak buat lagi cadar.. alaa buat simple jer.. pakai untuk family itu dah lebih bermakna.. puitis sungguh posting kali ini sambil ditemani lagu Tajul Sedalam-dalam RINDU (repeat 50x gamaknya minat benor awook).

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Ucapan Hari Lahir | 16 Januari 2017

Aby Adawiah | Thursday, February 16, 2017 |

Terima kasih kepada rakan terdekat yang wish besday saya sebulan yang lalu.

Nampak gayanya beberapa rakan mendoakan saya naik pelamin tahun 2017. Rasanya tak perlu pelamin bagai cukup lah sekadar Majlis Kesyukuran.. Cewahh..

Dah tua kot malas laa seperti orang muda sekarang berhabis berpuluh ribu untuk majlis kawen tapi lebih baik duit 16k itu diberi pada saya untuk saving masa depan. Hamboii.. Mentang-mentang minat nombor namblas..

Zaman GST zaman gawat segalanya memerlukan kewangan yang kukuh untuk berumah tangga.

Terima kasih tidak terhingga buat yang yang beri bunga pada saya.. Harap-harap perempuan lah ye yang beri bunga tuu kalau lelaki yang beri anggap lah saya tak menerima bunga itu.. HAHA!

Silap saya jugak menerima bunga tanpa mengetahui si pemberi bunga.. Kerana terlalu exited lupa diri.. Mati-mati saya ingat kaknur yang beri.. Tidak kira siapa pemberi bunga didoakan semoga salam sejahtera..








  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sepetang Bersama GaramNUR

Aby Adawiah | Thursday, February 16, 2017 |

Review Produk : Garam Himalaya Rock Salt di ekstrak dengan powder salt himalaya, bunga lavender kering, pati essential . wangian original. Herbal water dan doa terpilih. Bila bau seperti berada di ladang lavender giteww.

1 bekas bersamaan15 kali mandian garam. sekali sehari cukup 15 hari.

Nak dapatkan sekarang taip TS hantarkan ke +6019 737 2927 dengan harga PROMO.

WhatsApp “TS” ke +6019 737 2927
WhatsApp “TS” ke +6019 737 2927
WhatsApp “TS” ke +6019 737 2927















  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Garam Masakan (Garam Himalaya)

Aby Adawiah | Thursday, February 02, 2017 |


Khasiat garam himalaya diakui sejak jutaan tahun dahulu, ia masih popular digunakan untuk tujuan meningkatkan tahap kesihatan. Amalan pengambilan garam halus berwarna perang ini membantu keperluan mineral seperti boron, kalsium, potassium, iron, magnesium, sodium, zink dan banyak lagi dalam pengambilan menu seharian. 

Garam Masakan Nur 100% tulen membantu perjalanan darah dalam badan, menguatkan tulang dan kecerdasan minda. Garam bebas bahan kimia ini menjadikan masakan lambat basi. Masakan tidak terlalu masin dan boleh dimakan bersama buah-buahan. Tidak perlu penambah perisa kerana ia secukup rasa. Sesuai diambil seisi keluarga.

Garam Masakan Nur juga mampu mengurangkan :

⇒ Kebimbangan dan tekanan.
⇒ Mengembalikan kecergasan tubuh badan.
⇒ Mengurangkan gangguan kekejangan otot
⇒ Mencegah osteoporosis.
⇒ Melegakan artritis.
⇒ Mencegah dan merawat obesiti.

Kandungan mineral ini sesuai bagi mereka yang mengidap kencing manis, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

“Alhamdulillah sejak saya amalkan garam masakan nur. anak dan suami mula berselera.” – Mun KL.

>> Garam Masakan Nur 100% tulen membantu perjalanan darah dalam badan, menguatkan tulang dan kecerdasan minda.

>> Garam bebas bahan kimia ini menjadikan masakan lambat basi. Masakan tidak terlalu masin dan boleh dimakan bersama buah-buahan. Tidak perlu penambah perisa kerana ia secukup rasa. Sesuai diambil seisi keluarga.

Pilihan 1 : Berat Bersih 500 gram
 Harga RM6.90 (bekas jar)  |  Harga Ahli RM6.30
Pilihan 2 : Berat Bersih 700 gram

Harga RM9.90 (bekas jar)  |  Harga Ahli RM8.90
#GaramMasakan #GaramMasakanNur

Maklumat lanjut & Testimoni klik sini >> http://nurhimalayansalt.com/garam-masakan/

>> Pertanyaan / Khidmat Nasihat WhatsApp 014 297 9545

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Minyak Angin Nur Therapy Oil (NTO)

Aby Adawiah | Thursday, February 02, 2017 |


Minyak angin ini diperkaya lagi dengan ramuan perlindungan yang diyakini ramai. Kandungan utama Nur Therapy Oil atau NTO ialah pudina membantu meredakan masalah sakit kepala dan migrain.Nikmatilah aroma segar dan nyaman yang berpanjangan.

Minyak Angin Nur Therapy Oil juga mampu mengurangkan :

⇨ Sakit-sakit otot dan sendi.
 Melegakan stress.
⇨ Rasa loya dan muntah.
⇨ Kembung perut.
⇨ Masalah angin.
⇨ Mabuk perjalanan jauh.
⇨ Masalah untuk tidur.
⇨ Hidung berair akibat selesema.
⇨ Melegakan kekejangan dibahagian peranakan.
⇨ Membantu kitaran haid & mengurangkan senggugut.
⇨ Melegakan batuk berkahak dan kesakitan pada dada.
⇨ Mengurangkan masalah penafasan dan asma.
⇨ Merawat gatal-gatal kulit, luka, jangkitan dan banyak lagi masalah kulit.

Senang dibawa dan cara menggunakan NTO hanya roll-on di tempat yang sakit. Dapatkan minyak angin ini seisi keluarga.

Kandungan : pudina, habbatus sauda, minyak zaitun,  eucalyptus, menthol 7.7% dan garam himalaya rock salt


>> 1 botol : 10ml

Harga Semenanjung RM13.20  |   Harga Sabah & Sarawak RM13.90

#MinyakAngin #NTO #MinyakAnginNur


Info lanjut Testimoni klik sini ya http://nurhimalayansalt.com/minyak-angin/

>> Pertanyaan / Khidmat Nasihat WhatsApp 014 297 9545

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Garam Mandian Aromaterapi Lavender

Aby Adawiah | Thursday, February 02, 2017 |


Garam batu penuh mineral ini mudah di larutkan dan diserap ke dalam lapisan kulit untuk membuang kotoran luaran dan dalam badan. Therapy Salt Lavender membantu memberikan kelegaan dan tenaga serta merta setelah seharian penat bekerja. Bagus digunakan dibuat mandian dan rendaman kaki untuk kesan kesegaran yang luar biasa.

Garam Mandian juga bagus untuk :

❀ Menghilangkan tekanan / stress dan perasaan cemas.
❀ Melegakan sakit kepala dan migraine.
❀ Membuang toksin dalam tubuh badan menjadi lebih ringan.
❀ Menaikkan aura seri wajah.
❀ Mengurangkan jerawat dan parut jerawat.
❀ Memperlambatkan kerutan pada wajah.
❀ Melembabkan kulit kering.
❀ Mengurangkan suhu badan dan demam panas.
❀ Mengurangkan gatal-gatal badan / ekzema.
❀ Membetulkan sistem tubuh kerana kandungan dalam Garam NUR adalah kandungan yang sama diperlukan oleh tubuh.
❀ Mengeluarkan angin dalam badan.
❀ Melancarkan perjalanan darah ke seluruh tubuh.
❀ Mengurangkan resdung seperti gatal di bahagian mata, muka dan hidung.
❀ Menghindarkan gangguan makhluk halus. Sebab jin/syaitan paling benci garam.
❀ Mengurangkan kesakitan dan keletihan kaki setelah seharian berdiri dan berjalan.
❀ Membantu merawat tumit kaki yang merekah.
❀ Melegakan kesakitan otot, lenguh-lenguh, sakit-sakit sendi, sengal-sengal, kekejangan otot kaki dan urat saraf.
❀ Mengurangkan kesakitan akibat gout.
❀ Menjadikan rambut lebih lembut dan merawat pertumbuhan rambut.
❀ Merawat insomnia dan menjadikan tidur lebih berkualiti.
❀ Mengurangkan masalah berdebar / darah gemuruh.
❀ Pasangan suami dan isteri lebih intim.
❀ Mood lebih stabil dan tenang.
❀ Lebih fokus. Sesuai bagi pelajar sekolah menengah, kolej dan universiti bagi persediaan menghadapi peperiksaan.
❀ Dipermudahkan rezeki temu duga kerja, kenaikan pangkat, rezeki perniagaan. Insya Allah.


Kandungan :  garam himalaya premium rock dan powder salt, bunga levender, essential oil, herbal water dan doa terpilih.

Berat Bersih 155 gram  |  7 hari penggunaan
Harga RM19.90 (botol kaca) |  Harga Ahli RM17.90

#NurHimalayanSalt #GaramHimalaya #GaramMandian #GaramLavender #GaramLemon #GaramRose 

Untuk lebih Info klik sini >> http://nurhimalayansalt.com/garam-mandian/

>> Pertanyaan / Khidmat Nasihat WhatsApp 014 297 9545

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lagu Pilihan : Dirgahayu - Faizal Tahir ft. Siti Nurhaliza

Aby Adawiah | Thursday, February 02, 2017 |



Adakah ini kali yang pertama

Adakah ini kali yang terakhir
Mungkin waktu tak mengizinkan kita
Mungkin jalan ceritanya berbeza
Ouhhh huwooo
Satu hari pasti nanti
Ku akan memahami
Namun cinta tak akan mati

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku

Andai takdir kita bertemu lagi
(Ku berdoa selalu)
Masihkah akan kau kenang kembali
(Takkan pernahku lepas)
Satu hari pasti nanti
Ku akan memahami
Namun cinta tak akan mati

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku

Tidak pernahku bersoalkan takdirNya
Dan ku percaya cintakan mengatasi
Semuanya

Ku terima segalanya
Namun tak aku mengalah
Ku pasti ada jawabnya
Ku berikan segalanya
Semua dan sesungguhnya
Cinta dirgahayu
Cinta dirgahayu
Cinta kau dan aku
Cinta dirgahayu
Dirgahayu
Cinta dirgahayu

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...