RSS

❤ “Yesterday is a history, tomorrow is a mistery and today is a gift. That’s way it is called ‘present’ - Master Oogway – film Kung fu Panda” ❤

Labu Masak Lemak Bersama Cekur Manis

cikgu adawiah | Monday, June 03, 2019 |


Menu ini untuk 4 orang makan ye..

Simpan di sini cara nak masak bukan apa selalu terkial² nak masak nak isi apa? Bila dah dok kat dapur mula macam hilang ingatan. Untuk memudahkan save sini.  First time buat sempena Ramadhan 27/2019 ♥♥♥

Resepi ini saya ambil dari Youtube kemudian saya tambah ikut citarasa. Biasa orang buat serai tu just tumbuk sahaja tapi saya blender untuk rasa serai hehee..

⇨Bahan Utama :
¼ Labu (1 biji bahagi 4 bahagian)
1 ikat pucuk cekur manis
Santan kotak (dalam 3-4 sudu)

⇨Bahan Kisar :
2 biji Bawang Merah
2cm halia
3cm kunyit hidup
2 batang cili padi merah
1 batang serai
Sedikit ikan bilis + udang kering

Cara Masak :
⇨Rebus labu dengan air panas dalam 1 cawan dah separuh mendidih terus masuk bahan kisar.

⇨Masukkan santan kacau perlahan² dah nak hampir masak masuk daun cekur manis terus masukkan dalam 1 sudu kecil gula perang + 1 sudu besar garam pink@garam himalaya dalam 2-3 minit dah boleh tutup api.

(Elakkan guna gula putih @ garam putih kerana kandungan sodium yang tinggi bertukarlah gula/garam kepada warna keperang-perangan dipasaran kini dah mula dijual untuk rasa masakan terasa lemak² manisnyaa ewaah)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kakak Tersayang Nikah

cikgu adawiah | Sunday, June 02, 2019 |

Baru berkesempatan nak uplod gambar satu²nya kakak CA yang kawen baru-baru ini pada 23hb Mac 2019 (Pernikahan di Masjid Jamek Batu 8 -Taman Tas Jaya)  & keesokan majlis menyambut menantu 24hb Mac 2019 di Tok Sira.





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tutorial Shawl Malas (Chiffon)

cikgu adawiah | Sunday, June 02, 2019 |



Hari ini cikguCA nak share cara jahir shawl jenis Chiffon.
.
⇨Samakan lace bunga tu di tengah,  terus lipat dapat saiz 27" untuk di jahit di bahagian dalam ya.

⇨Untuk bukaan muka 10 ½" jahit lurus ke bawah juga sama 10 ½.


⇨Terbalikkan tudung bahagian atas, dari bawah jahitan akhir 10 ½ tadi ukur 6" jahit butang kecil (dalam),  jahit butang besar (atas) dengan jarak 5 ¾".



⇨Untuk butang besar (dalam), dari bawah ke atas 5 ½, ke muka tudung 2½.



⇨Akhir sekali butang kecil atas ukuran 4½.
.

☆Selamat Mencuba CikguCA dah anda bila lagi ewaahh.. so kita tak perlu pakai pin dah sebab selalu pakai pin shawl akan berlubang uols hihi.. ♥♥


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tutorial Shawl Malas (Lycra)

cikgu adawiah | Saturday, June 01, 2019 |



Hari ini cikguCA nak share cara jahir shawl jenis Lycra @ kain memeri tau.. ukuran dia x sama dengan shawl jenis chiffon.
.
⇨Terbalikkan tudung bahagian atas, bahagian yang hujung bahagian kiri,  lipat bawa ke depan, ukur dari hujung 15". Jahit dari hujung ke atas 6" (kain memeri). terbalikkan untuk butang besarA (dalam)  untuk ukuran dari hujung 6 ½".



⇨Untuk butangA (luar) dari hujung 4 suku (¼) jahit dahulu.  Kemudian untuk butangB (luar) yang kedua jarak 12".



⇨Untuk butang besarB (dalam) kiraan dari atas 3 ½" untuk ukuran ke dapan muka 2 suku (¼).


☆Selamat Mencuba CikguCA dah anda bila lagi ewaahh.. so kita tak perlu pakai pin dah sebab selalu pakai pin shawl akan berlubang uols hihi.. nak  gosok pon mudah ♥♥


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sambal Balado Menyengat

cikgu adawiah | Friday, May 31, 2019 |

 






Ramai sahabat dari jauh dan dekat minta #RatuFoodie kongsikan resepi Sambal Balado yang enak dinikmati bersama ikan goreng dan sepinggan nasi panas.

Untuk tidak mengecewakan permintaan semua, maka sis luangkan sedikit masa untuk berkongsi resepi sambal yang boleh disimpan lama dan dijadikan stok di rumah sepanjang bulan Ramadan + Syawal πŸ˜ƒ

Bahan untuk dikisar :

2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili merah
10 tangkai cili hijau
10 tangkai cili padi hijau
10 tangkai cili padi merah
Sedikit belacan
Sedikit Lengkuas (boleh tambah jika suka)
Sedikit Halia (boleh tambah jika suka)
Sedikit Kunyit hidup (boleh tambah jika suka)
2 batang serai (boleh tambah jika suka)
1 biji tomato (boleh tambah jika suka)
Sedikit ikan bilis & udang kering

Bahan lain:

Asam jawa
1-2 sudu gula
3 biji tomato ceri
(atau 1/2 biji tomato)
1/2 Gula kerek (boleh tambah jika suka)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :

Masukkan bahan yang sudah dikisar di dalam kuali panas berisi minyak masak dalam kuantiti yang agak banyak supaya sambal masak dengan cantik dan sempurna.

Tumis sehingga pecah minyak. Kemudian, masukkan gula kerek + gula perang supaya sambal nampak cantik berkilat macam muka Neelofa. 😁 Tambah sedikit air panas dalam 100 ml untuk ratakan sambal.

Setelah digaul rata, masukkan pula buah tomato ceri yang sudah dibelah 2 dan sedikit air asam jawa dalam 1-2 sudu agar rasanya seimbang.

Selepas itu, biarkan sambal masak di atas dapur dengan api perlahan atau suhu paling rendah selama 20-30 minit lagi.

Kacau selalu agar sambal tidak hangit dan berkerak di kuali & berwarna ke perang-perangan. Akhir sekali, baru dimasukkan garam himalaya dan padamkan api.

Sambal yang lebih lama dimasak akan lebih tahan lama tanpa perlu disimpan di dalam peti ais.

Setelah berada di dalam suhu bilik, masukkan sambal ke dalam botol kaca untuk dijadikan stok kecemasan apabila kesuntukan masa untuk memasak setelah penat bekerja.

Curahkan Sambal Balado ini ke atas ikan goreng, telur dadar, ikan bilis, ayam goreng ataupun terung bakar @ cedok guna sudu jika isi dalam botol.

Sangat sedap dimakan dengan 1 pinggan nasi panas dan 2-3 helai daun salad / timun / lobak pilihan.

Selamat mencuba! πŸ˜ƒ

Resepi asal & teks ini dari rakan FB Ida Shareena diolah olah saya jika ada ayat (boleh tambah jika suka) tu bermaksud saya tambah sendiri untuk rasa tekak saya nak ada serai lengkuas bagai hehehe..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sarung Sekali Jer Dah Siap

cikgu adawiah | Wednesday, May 29, 2019 |

Pakai 1 Syawal
Pakai 2 Syawal
Pakai 3 Syawal

⇨Sempena raya ini saya memilih untuk memakai tudung sarung.. Saya dah try sarung semuanya wah kain nyaa yang sejukk terletak di bahu semestinya dari LHE♡ singkatan untuk Loving Hijab Everyday ♡♡♡
.
⇨Hari ini saya nak ke pasar beli barang dapur cuaca macam biasa lah panas lit-lit sangat elok sarung jer tengok nampak cantik.  Paling best boleh buat muncung sedikit supaya wajah nampak runcing. Runcing tu kan idaman setiap wanita yang berhijab. ♥♥
.










⇨Mesti ada yang tertanya “Tudung cantik LHE ni pakai kain apa ye?
.
⇨Ia menggunakan kain “Korean Mosscrepe πŸ‡°πŸ‡·” seperti berikut ⇩⇩
.
☆ sejuk & tidak panas (sesuai dgn cuaca malaysia )
☆ soft awning tapi mudah dibentuk
☆ tidak perlu iron
☆ sgt selesa (walau pakai seharian)
.
♥♡Tudung Lailazahraa X Korea Mosscrepe ♡♥ #SarungSekaliJeDahSiap
.
Normal price
.
BUY 1 - RM50
(Tak termasuk postage)
.
⇨LIMITED PROMO RAYA SAL⇦
★buy 1 = RM25 ☜
★buy 5 = @RM100 ☜
.
Postage :
RM 8 - S/M ☜
RM 14 - Sabah & Sarawak ☜
.
Nak dapatkan WhatsApp HQ ye saya just promot sebab saya dah beli & pakai paling penting nak pakai RAYAAA ! ♥♥
.
Kepada adik kakak yang nak dapatkan klik lelaju link di bawah ye ⇩⇩⇩
.
www.wasap.my/60122670699

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cecantiks Di Pagi Syawal

cikgu adawiah | Saturday, May 18, 2019 |

Koleksi Lipmatte sempena Ramadhan & Syawal.  Jom cecantik di pagi raya! Dari 5 pilihan warna saya pakai 3 warna tu pon dah meletopp uols hihi♔♔♔



Yang ini saya pakai Summer Red ♥♥


Yang ini saya pakai Sweetheart ♡♡


Yang ini saya pakai Autumn ♧♧ πŸ‚




Koleksi Majraha Majestic Lipmate Special Edition RM59/set (5 warna)  kali ini memang lain dari yang lain..

Tekstur dia memang cantikk laa sayang nak cuci mekap tapi kene cuci jugak yek sebab nak solat kan.. nak cuci time nak solat pon mudah dengan wet tissue aje lap² dah hilang uols..

kepada yang nak dapatkan boleh hubungi sahabat fesbuk saya mesra di sapa kakzam : www.wasap.my/60176193694/lipmatteraya😍😍

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...